Yangın Tesisatı Sistemi

Yangın Tesisatı Sistemi

Yangın tesisatı, genel anlamda bir mekanda veya bir bölgede ortaya çıkan yangınları söndürmeye yarayan sistemler bütünüdür.

Birçok farklı yapıda bu tesisatların kullanımı, olası yangın risklerini en aza indirmektedir. Yaşam ve çalışma alanlarında kurulan yangın tesisatı, kurulduğu mekanda yangına karşı büyük önlem almasını sağlamaktadır. Yangınların bir felakete dönüşmeden müdahale eden yapısı ile yangın tesisatları can ve mal varlığını önemli ölçüde korumaktadır. Mekanlarda çıkan küçük yangınlarda kolay ve hızlı bir şekilde söndürme kapasitesine sahip olan yangın tesisatları büyük oranda yaşanabilecek felaketi önlemektedir. Büyük yangınlarda ise özellikle itfaiye gelene kadar yangının büyük ölçüde yayılmasını engellemektedir. Yangının küçülmesine de yardımcı olan sistem söndürülmesinde de etki etmektedir.

Yangın sistemleri sayesinde yangınlar büyük bir sorun olmaktan çıkar ve büyük problemlerin oluşması önlenir. Can ve mal güvenliğinin hayatımızda yer alan en önemli değerlerimiz olması korumanın en üst düzeye çıkarılması açısından oldukça önemlidir. Ayrıca yangın sistemlerinin tam etki göstermesi açısından kontrolleri ve bakımlarının düzenli olarak yapılması önerilir.

Yangın Tesisatı Hesabı

Her yerde kullanımı yapılan yangın tesisatları kullanılarak aniden ortaya çıkacak olan yangılar önlenir. Bu tesisatların temel olarak amacı yangınların söndürülmesini sağlamaktır. Yangın tesisatı hesabı ile pek çok farklı yerde yangın tehlikelerine karşı etkili bir biçimde önlem alınır.

Çeşitli tarzlarda yangın tesisat hesapları yer alsa bile genellikle tesisatlar sulu ve kuru sistem olacak şekilde ikiye ayrılır. Her iki sistem de yangınların söndürülmesi konusunda oldukça etkili olur. Kuru sistemler daha çok donma ya da su sızıntısı ihtimalim olan yerlerde kullanılır. Bu yerler üzerinde kuru sistemlerin kullanılması çok büyük bir avantaj sağlar.

Kuru sistemlerde boruların içerisinde genel olarak azot gazı ve basınçlı hava gibi akışkanlar bulunur. Yangın bu şekilde anında bir su akışı sağlanması ile söndürme yapılır. Yangın tesisatı hesabı doğru bir şekilde yapılan tesisatlarda, ortaya çıkan herhangi bir yangın halinde olayın pek fazla büyümemesi sağlanabilir. Bu tesisatlar, yangınlar için alınabilecek en etkili önlemler içerisinde yer alır.

Yangın Tesisatı Malzemeleri

Bir yangın tesisatı içerisinde oldukça fazla sayıda malzeme kullanımı yapılabilir. Genel olarak kullanılmakta olan malzemeler tesisatın çeşidine bağlı olarak farklılık gösterir. Çünkü yaşam ve iş alanlarında kullanılacak şekilde tasarlanan birçok farklı yangın tesisatının modelleri bulunmaktadır. Bununla beraber yangının söndürülmesi adına su dışarısında bazı kimyasallar da kullanılabilir. Sistemin de kullanılacak malzemeye göre değişmesi mümkündür. Köpük ve benzeri malzemeler ile çalışmakta olan yangın söndürme tesisatları da günümüzde kullanılmaktadır. Temel olarak tüm yangın tesisatlarından sprinkler valfi ya da buna benzer bir malzeme vardır. Bu valf yangın esnasında otomatik olarak açılır. Aynı zamanda köpük veya su ve benzeri malzemelerin püskürtülmesi adına da sprinkler başlığı ve bunun benzerinde bir başlık bulunur. Tesisatın önemli malzemelerinden birisi de boru sistemi ürünleridir. Yangın söndürmede kullanılacak madde, borular tarafından bina geneli üzerinde dolaşır.

Yangın Tesisatı Yönetmeliğinin İçeriği Nedir?

Yangın tesisatı yönetmeliği gereği; yapı yüksekliği 30.50 m’den fazla olan konut harici tüm yapılarda, yapı yüksekliği 51.50 m’yi veya 17 katı geçen konutlarda, toplam alanı 600 m2’den büyük kapalı otoparklarda, yatak sayısı 200’ü geçen hastane, otel, yurt gibi tesislerde, toplam alanı 2000 m2’yi geçen katlı mağaza, ticaret, eğlence, alışveriş merkezlerinde yangın sprinkler tesisatı kullanımı zorunludur. Günümüzde en yaygın kullanılan yangın söndürme sistemi olan sprink tesisatında, bulunduğu mahalden yaklaşık 30°C üzerinde sıcaklığa ayarlanan sprinkler, bu sıcaklığa ulaştığı anda kendisini patlatarak, söndürmede kullanılacak suyun tesisat boruları yardımıyla ortama akmasını sağlar. Söndürme sistemi seçimi yapılırken öncelikle yapının tehlike sınıfının, tavan yapısının, bulunduğu alanın işlevinin belirlenmesi gerekir.

Yangın Sistemi Nasıl Yapılır?
Yangın tesisatı yapılmadan önce binanın durumu incelenir ve binaya uygun yangın tesisat projesi çizilir. Su kaynağı ve yangın dolaplarının yerleri belirlenir.

Kurulum onayı alındıktan sonra kurulum başlar. Belirlenen sıraya göre borular yerleştirilir ve projeye göre yangın dolapları kurulur.

1. Aşama
Yangın tesisatı yapılmadan önce binanın durumu incelenir ve binaya uygun yangın tesisat projesi çizilir. Su kaynağı ve yangın dolaplarının yerleri belirlenir. Kurulum onayı alındıktan sonra kurulum başlar. Belirlenen sıraya göre borular yerleştirilir ve projeye göre yangın dolapları kurulur.

Kurulum sırasında binanın mevcut yapısına zarar vermemeye özen gösterilir. Kurulum tamamlandığında fonksiyon testi yapılır ve bina sahibi sistemin kullanımı hakkında bilgilendirilir.

Montaj tamamlandıktan sonra yıllık bakım programı hazırlanır ve uzman kadromuz tarafından periyodik bakımlar yapılır.

Yangın tesisatı hakkında daha fazla bilgiyi bloğumuzdan alabilir veya bizi arayabilirsiniz.

2. Aşama
Yangın tesisatı, yangının yayılmasını durdurmaya yardımcı olan farklı malzemelerden yapılmıştır. Bu malzemelerden bazıları şunlardır:

• Sprinkler: Sprinkler, yangın söndürme sistemlerinin en yaygın türlerinden biridir. Yangını söndürmek için su kullanarak çalışırlar.

• Yangın Söndürücüler: Yangın söndürücüler, küçük bir yangını söndürmek için kullanılabilecek taşınabilir cihazlardır.

3. Aşama
• Yangın battaniyeleri: Yangın battaniyeleri yangına dayanıklı malzemeden yapılmıştır ve küçük bir yangını boğmak için kullanılabilir.

• Duman dedektörleri: Duman dedektörleri, dumanın varlığını algılayan ve insanları yangına karşı uyarmak için alarm çalan cihazlardır.

• Karbon monoksit dedektörleri: Karbon monoksit dedektörleri, karbon monoksit varlığını algılayan ve insanları yangına karşı uyarmak için alarm çalan cihazlardır.

• Yangın alarm sistemleri: Yangın alarm sistemleri, insanları yangından haberdar etmek ve binayı tahliye etmelerine yardımcı olmak için tasarlanmıştır.

Sistem hakkında daha detaylı bilgi veya fiyat almak için;